DOC MINIS
Nereverenţios şi capricios, aşa cum poate fi doar cel care ştie că poate avea totul, greu de înţeles, dar dacă este înţeles şi dirijat dezvăluie lumii sufletul nobil şi bogat pe care deseori îl ascunde. Este curios felul în care caracterul lui dificil a găsit înţelegere pe povârnişurile noastre româneşti unde, încă de la primele boabe a avut un raport optim cu agronomul nostru; în faza tânără s-a lăsat ghidat de enologul nostru care cu mare măiestrie a făcut din el vinul preţios care este astăzi.
Vinificare: strugurii, după desprinderea boabelor de pe ciorchine şi după tescuire, rămân în contact cu cojile, în recipiente din oţel inox timp de 4/8 zile. După efectuarea fermentaţiei alcoolice şi malolactice vinul este separat de drojdie şi pus în butoaie (barrique) timp de 12 luni; o afinare în sticlă timp de alte 12 luni completează realiza-rea acestuia.
Dovezile istorice ale Pinot Noir-ului datează de peste 2.000 de ani în Burgun dia, care este considerată aria sa nativă. Cu nume curios, derivat din forma compactă a ciorchinelui care aminteşte de un con de pin, este un strugure dificil dar cu potenţial mare; o adevărată încercare pentru agronomi şi enologi care, doar dato-rită unei mari măestrii, creează vinuri monovarietale unice.
De gustat cu felurile principale cu verdeţuri, cărnuri albe sau fileuri de peşte proaspăt prăjite